Bachtin og lyrik

Peter Stein Larsen: Drømme og dialoger

Peter Stein Larsen: Drømme og dialoger

Det ligger ikke i kortene, at Bachtin skal være en centrale teoretiker i en doktorafhandling om lyrik. Tværtimod, skulle man mene. Bachtins forhold til lyrik er mere negativt end positivt – og i bedste fald ambivalent, fordi han i samme udstrækning, som han karakterisere den som monolog, anvender en række lyriske eksempler.

Men Bachtin er en central teoretiker i Peter Stein Larsens doktorafhandling: Drømme og dialoger. Doktorafhandlingen er en kortlægning af dansk lyrik omkring 2000, som den kan forstås med udgangspunkt i to poetiske traditioner, nemlig en centrallyrisk med rødder i symbolismen og modernismen og en interaktionslyrisk, der er inspireret af prosaen og avantgarden.

I Drømme og dialoger foretages der læsninger af over 50 poetiske forfatterskaber, og disse sættes i relation til hinanden. Afhandlingen redegør for brugen af former, kompositionsprincipper, klang og rytme, billedsprog og udsigelse inden for moderne lyrik – og for sammenhængen mellem disse.

Drømme og dialoger argumenterer for, at den lyriske genre hverken er død eller døende, men at den står foran en dynamisk udvikling og også i fremtiden vil spille en afgørende rolle inden for litteraturen.

God læselyst
-jl

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s